Tisková zpráva - Společně za vítězstvím - Největší mezinárodní turnaj pro fotbalisty s mentálním postižením začíná o víkendu ve Zlíně

ZLÍN - Ve dnech 30. října až 1. listopadu 2015 se ve Zlíně uskuteční již IX. ročník mezinárodního turnaje ve sjednocené kopané - Zlínský pohár 2015. Soutěžící týmy jsou složeny ze sportovců s mentálním postižením, které doplňují fotbalisté bez handicapu.  Cílem akce, konané pod hlavičkou Českého hnutí speciálních olympiád, je přispět k integraci lidí s mentálním postižením do většinové společnosti.

Turnaje se zúčastní hráči z České republiky, Slovenska a Maďarska. Jde o vůbec největší akci svého druhu ve střední Evropě. Letos se do sportovního zápolení ve Zlíně zapojí rekordních 13 týmů.
„Máme radost, že kvalita turnaje každým rokem roste. Zájem zahraničních týmů nás přesvědčuje o kvalitním mezinárodním renomé celé této aktivity. V loňském roce byla naše akce dokonce oceněna jako nejlepší Grassroots sociální program Fotbalové asociace České republiky,“ uvedl ředitel turnaje David Bělůnek.

Slavnostní zahájení Zlínského poháru začne 30. října v 18.30 ve Sportovní hale Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín. Zúčastní se ho například čestný předseda Českého hnutí speciálních olympiád Vlastimil Harapes, europoslankyně Martina Dlabajová nebo zlínský primátor Miroslav Adámek, kteří nad akcí převzali záštitu. Třídenní boje o sportovní trofeje skončí v neděli 1. listopadu v poledne a ve 14 hodin budou vyhlášeny výsledky.

„Zlínský pohár je skvělou ukázkou zapojení handicapovaných sportovců do běžného sportovního života a vždy bude mít mou podporu. Ještě více si však cením celoroční práce všech hráčů bez handicapu, trenérů a dalších obětavých lidí, kteří svůj čas a energii pravidelně věnují svým mentálně postiženým spoluhráčům,“ zdůraznila europoslankyně Martina Dlabajová.

„Jde o výbornou akci, která si už vybudovala vysoký kredit. Velice se mi líbí, že propojuje světy sportovců s mentálním postižením a těch bez handicapu. A velice si považuji toho, že tento turnaj je pořádaný v našem městě a že se sem jeho účastníci rádi vrací,“ sdělil primátor města Zlína Miroslav Adámek.

Letošní ročník Zlínského poháru je součástí oslav 25. výročí založení programu Speciálních olympiád v Československu. Celou akci bude provázet výstava o aktivitách, historii a zajímavých osobnostech podporujících myšlenku sportu, jako integrace osob s mentálním postižením do společnosti. Další částí programu bude projekt Zdravý atlet, který má celosvětový dosah a ve Zlíně se zaměří na rozvoj fyzické odolnosti, projekt prevence zdravé chůze a pohybu a na stomatologickou péči o sportovce. Do této části projektu se zapojí tým patnácti dobrovolníků z deseti států celého světa.

Program Speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová - Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho, a uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století.

V tuzemsku působí České hnutí speciálních olympiád (ČHSO), které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics. ČHSO v souladu s cíli a pravidly SO organizuje akce Speciálních olympiád v České republice a zajišťuje zapojení ČR do mezinárodních programů SO. ČHSO sdružuje asi 150 sportovních klubů SO v celé ČR a do jeho programu pravidelného
sportování je v těchto klubech zapojeno přes 3000 sportovců s mentálním postižením.

Kontakty pro tisk: David Bělůnek  - 777 338 813,  více informací na www.zlinskypohar.cz

Česká republika:
1) Bystré